2020 - 2021
Muzisch portfolio '20 - '21
Voortaak: Muzische grondhouding en muzische bagage
Dit is de introductie van mijn muzisch portfolio, hier vertel ik jullie wat meer over mijn muzische bagage en hoe het staat met mijn muzische grondhouding.
Om te beginnen ga ik jullie wat meer vertellen over mijn muzische bagage, mijn persoonlijke tijdlijn op vlak van muzische grondhouding. Zelf was ik als kind al vaak bezig met het muzische aspect, ik begon rond mij 7 à 8 jaar in de tekenacademie van Brakel, deze kunstacademie was een oud en klein gebouw maar zeker de moeite waard. Deze academie hing eigenlijk af van een veel grotere en modernere kunstacademie die zich bevond in Ronse.
In de jaren dat ik tekenschool deed bij mijn toenmalige juf Gerd, heb ik veel bijgeleerd op vlak van het maken van kunst. Ik vond het altijd al leuk om creatief bezig te zijn en mijn fantasie de vrije loop te laten gaan. Ik ben toen bezig geweest met veel bouwstenen van beeld zoals: werken in de ruimte, patroon, lichtbronnen, textuursuggestie, en nog zo veel meer. Ooit mocht de groep drama optreden voor publiek en zorgden wij met de groep beeld voor schaduwwerking op de achtergrond van het theater. Het theaterstuk ging over Peter Pan en wij hadden de personages getekend. Deze werden via een beamer geprojecteerd op de achtergrond van het theater. Dit zorgde voor een heel toffe sfeer.
Ik herinner mij ook nog dat we de opdracht kregen iets uit te werken in 3D. Je bedacht een meubelstuk of een bepaald voorwerp en daar gingen we een soort huis van maken. Ik maakte toen een open gitaar uit kippenhaas met daarover gips, dit werkte ik af met stukken karton etc. Dit voorwerp mochten we dan inrichten en we mochten zorgen voor bewoners. Ik heb nog vele werken staan op onze zolder van toen.
Eén van de laatste opdrachten die ik voor beeld heb gedaan dat ik mij herinner was het tekenen van tulpen op zwart papier aan de hand van pastelkrijtjes. We gingen verschillende bloemen, vooral tulpen, tekenen en hierbij werken met het magische effect van pastelkrijt. Je kan pastelkrijt namelijk uitwrijven met je vinger waardoor je hele toffe resultaten kan bekomen. Zelf is dit mij ook altijd bijgebleven omdat ik hier heel graag mee werkte. Ik heb pastelkrijt ook toegepast in mijn beeldles in de eerste actieve stage.
Toen juf Gerd jammer genoeg overleden was, ben ik gestopt met de kunstacademie.
Verder heb ik op school deze hobby toch een beetje kunnen verderzetten. In de lagere school vond ik de knutselactiviteiten echt fantastisch, ik kon mij hierin uitleven en ik deed dit dan ook super graag. In het middelbaar had ik enkel plastische opvoeding in het eerste jaar, hier heb ik ook mooie dingen gemaakt maar hier herinner ik mij niet zoveel meer van.
Nadien werd beeld eigenlijk een keuzevak, deze kans heb ik zeker genomen. In het 5e en 6e middelbaar deed ik het keuzevak 'Be Creative'. Hierin hebben we bijvoorbeeld gewerkt met gipsblokken, zeepsteen, klei, en nog veel meer. Ik zat in dit keuzevak maar met één vriendin dus wij waren elke keer maar met 2 leerlingen wat het eigenlijk nog meer ontspannend maakte. Aangezien we maar met twee waren konden we ook werken met specialere materialen die iets duurder waren, zo werd onze ervaring weer een stukje rijker. In die laatste twee jaar van het middelbaar hadden we ook het vak 'esthetica'. Hierin zagen we de geschiedenis en de schoonheid van de kunst. Ik vond dit wel een interessant vak maar ik heb er niet zoveel uit meegekregen.
Om dan over te gaan naar muziek, ben ik in diezelfde academie ook begonnen met muziekschool. Eerst moest ik een jaartje notenleer volgen voor ik effectief aan mijn instrument mocht beginnen. Ik ben hiermee gelijktijdig gestart met mijn broer waardoor ik iets ouder was dan de rest van de leerlingen. Ik ben hier rond mijn 11e mee gestart. Na dat jaartje notenleer koos ik voor het instrument piano. De eerste jaren was ik heel erg gemotiveerd maar naarmate de jaren is mijn motivatie weggevallen, ik was ook telkens ouder dan de andere medestudenten wat het voor mij niet meer zo fijn maakte. Ik ben dit jaar gestopt met piano, mede door de stap naar het hoger onderwijs. Ik ben wel zeker blij dat ik de kans heb gekregen een instrument de leren spelen en ik vind het jammer dat ik na een jaar of 6 ben gestopt maar het was voor mij de beste keuze. Maar ik ben er zeker van dat ik mijn kennis rond muziek nog ga kunnen gebruiken in mijn job als leerkracht. Dat zie ik echt zitten!
Verder zong ik ondertussen ook in een jeugdkoor met een jonge, toffe leraar. Dit vond ik heel leuk om te doen en dit vind ik eigenlijk nog het meeste jammere dat ik hier dan gelijktijdig ben mee gestopt. Aangezien dat samenhangt met de academie, moet je met alles tegelijk stoppen. Het jeugdkoor vond ik altijd heel gezellig, ik zong zelf in hoge sopraan met maar twee andere meisjes dus dat was wel een uitdaging. Hiermee hebben we ook enkele optredens gedaan voor de ouders en voor ander publiek.
In het vierde leerjaar had ik een juf die zelf zong in een koor en die dus ook heel graag met ons liedjes zong, zij speelde ook piano. Doorheen de lagere school hebben we eigenlijk wel vaak en graag gezongen, dit was een toffe ontspanning tussen de lessen door. Ook op het schoolfeest heb ik ooit met enkele andere leerlingen door de micro mogen zingen voor de ouders en familie van alle leerlingen op onze school. Achteraf bekeken is het lachwekkend om te zien maar toen voelden we er ons heel goed en comfortabel bij.
Verder heb ik ongeveer 1 à 2 jaar dictie/woord (drama) gevolgd. Dit deed ik in de bibliotheek van Brakel elke dinsdag na school. Wij hadden ons toen met veel vriendinnen van onze klas ingeschreven en gingen daar telkens samen na school naartoe. Ik heb dit niet zo lang gedaan omdat ik voelde dat dit toch niet zo mijn ding was, maar het was wel een mooie ervaring. Hier deden we stemoefeningen, toneeltjes, werkvormen rond gedichtjes en nog zo veel meer. Ik ben blij dat ik ook dit eens in mijn leven heb ervaren.
Als kind deed ik met mijn nicht en beste vriendin heel erg graag toneeltjes voor onze ouders. Ik denk dat ze er honderden hebben gezien. We oefenden hier dan de hele namiddag op en tegen de avond voerden we ons toneeltje op voor de ouders, ze vonden dit geweldig. Ik ben wel nog animator op verschillende kampen, vaak voor kleuters. Hier moet je ook gebruikmaken van drama om de kinderen te enthousiasmeren.
Dan gaan we over naar dans en beweging, dit is iets wat al bijna heel mijn leven aanwezig is. Ik dans al ongeveer vanaf mijn 7 jaar en ik ben er nooit mee gestopt. In het begin danste ik terug met verschillende vriendinnetjes in een dansgroep met juf Leen, dit was nog niet zo serieus dansen maar wel zeker voor het plezier. Rond mijn 12e ben ik overgestapt naar een iets professionelere dansgroep genaamd SHOXX dance club. Deze dansclub bestond nog maar één jaar en de juf die deze dansgroep oprichtte deed dit allemaal zelfstandig, ze was toen nog maar rond de 20 jaar en studente.
Ik heb in deze dansgroep heel veel bijgeleerd rond dansen en bewegen, toen ik hier begon kon ik zelf nog niet zo heel goed dansen en had ik moeite met bewegingen afwerken. Ik mag toch wel over mezelf zeggen dat dit met de jaren veel verbeterd is en Célia heeft mij ook echt door die jaren zien groeien.
Aangezien de dansgroep groter en groter werd zijn er veel groepen bijgekomen. Toen ik begon waren er nog maar twee dansgroepen: modern en hip-hop. Ondertussen zijn er in deze dansclub al ongeveer 10 groepen die begeleid worden door een 5 à 6-tal dansjuffen, waaronder ikzelf. Ik geef sinds maart zelf les in deze dansclub aan de kleuters, de mini's. Ik vind dit super tof om te doen en ik ben er om de jongste groep van allemaal te overtuigen om te blijven dansen en bij te leren. De kleuters kunnen zich natuurlijk geen uur aan een stuk concentreren op dansjes dus worden deze afgewisseld met bewegingsspelletjes en gelijkaardige zaken. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en doe het met hart en ziel.
Als laatste hebben we dan nog media. Hier ben ik ook zeer graag mee bezig, ik hou van fotografie en alles wat hiermee te maken heeft. Ik heb er zelf geen hobby van gedaan maar je ziet mij wel snel met mijn gsm in mijn handen om ergens een foto van te maken. Rond het 1e en 2e middelbaar begon ik een YouTube-kanaal. Hier maakte ik allerlei soorten filmpjes: make-up, haar, shoplogs, vlogs, unboxing, enzovoort. Ik vond dit heel tof om te doen maar door het ouder worden ben ik hier ook mee gestopt. Hierdoor heb ik wel geleerd over hoe video's te monteren en te editten. Ik heb dit mijzelf aangeleerd en ben hier wel trots op. Natuurlijk ben ik ook graag bezig met sociale media, maar dat is normaal de huidige tijd natuurlijk.
Ik vind muzische vorming een heel belangrijk aspect in het leven. Je kan hier je fantasie en creativiteit in uiten en zeker als kind is dit iets waar je veel uit bijleert en waarin je ook je gevoelens kunt uiten. Het zorgt voor een soort vrijheid van de leerlingen en het is dan ook zeker iets wat ik ga meenemen als toekomstige leerkracht later in mijn klas.
Hoofdtaak: Muzische Vorming - 5 opdrachten
1. Beeld: Gekke kleurencirkels (22)
Reflectie: Deze opdracht ligt in mijn paniekzone. Ik ben graag rustig bezig met kunst en schilderen, dit heb ik vroeger dan ook vaak gedaan. Maar achteraf bleek wel dat deze opdracht heel veel tijd van me vroeg, ik ben lang bezig geweest met het uitzoeken van de kleurencombinaties, het tekenen van de cirkels en het schilderen van de cirkels. Ook vond ik het niet altijd gemakkelijk om mooie kleuren en overgangen te maken en om creatief te blijven op vlak van kleurkeuze. Geduld heb ik niet altijd, het valt ook te zien op welk vlak maar vooral door de werkdruk de laatste dagen lag deze opdracht in de paniekzone. Ik heb ervoor gekozen deze opdracht op een schilderdoek te maken omdat dit toch iets toffer is dan in een schetsboek. Ik vond het wel interessant om bezig te zijn met het mengen van kleuren, hierbij ontdek je nieuwe kleurencombinaties enzovoort. Uiteindelijk ben ik dan ook wel blij met het resultaat, het heeft een vrolijk en kleurrijk effect.
Zelfevaluatie: Ik vind dat ik zeer goed heb geëxperimenteerd met verschillende kleuren. Zo heb ik via de Zeppelin gebruik gemaakt van complementaire kleuren, primaire-, secundaire- en tertiaire kleuren. Ook heb ik contrasterende kleuren, kleurenverzadigingen, kleurtinten en kleurenharmonie laten voorkomen in mijn kunstwerk.
Ik heb uiteindelijk gekozen deze opdracht op een schilderdoek uit te voeren zodat ik dit eventueel nog ergens kan ophangen. Daarom heb ik ook gekozen het niet in mijn schetsboek te doen. Ik vind dat ik goed heb geoefend op het mengen van kleuren, ik heb hier veel mee geëxperimenteerd en geprobeerd. Ik heb zeker plezier beleefd aan beeld bij deze opdracht, het was ontspannend.
Toegepaste techniek per cirkel:
1) Kleurverzadiging geel
2) Contrast warm - koud
3) Kleurverzadiging paars
4) Kleurverzadiging grijswaarden
5) Contrast zwart - wit
6) Harmonie door tegenstelling
7) Harmonie door tegenstelling
8) Harmonie door gelijkheid
9) Tertiaire kleuren
10) Simultaan contrast
11) Kleurverzadiging roze
12) Primaire kleuren
13) Harmonie door gelijkheid
14) Kleurverzadiging groen
15) Harmonie door tegenstelling
16) Secundaire kleuren
17) Kleurverzadiging blauw
18) Harmonie door gelijkheid
19) Simultaan contrast
20) Contrast dag - nacht
2. Muziek: Soundwalk (44)
Reflectie: Deze opdracht zit ook in mijn comfortzone. Ik vond dit ook zeer fijn en rustgevend om te doen. Ik heb besloten deze opdracht aan zee te doen omdat dit toch eens een andere omgeving is dan waar ik woon. Hier heb je natuur alsook drukkere stukken. Ik heb deze wandeling samen met mijn vriend gedaan en we hebben genoten van alle geluiden die we hoorden rondom ons. Wanneer je bewust stil bent en luistert naar geluiden, merk je pas op hoeveel geluiden je eigenlijk hoort. Ik heb de laatste maanden het plezier in wandelen gevonden en hier geniet ik dan ook meer en meer van. In het begin was het moeilijk om muziek te vinden maar toen we door de winkelstraat liepen, hoorde je toch muziek vanuit de winkeltjes.
Zelfevaluatie: Ik ben tevreden met het resultaat dat ik heb bekregen. Ik heb voldoende geluiden kunnen opvangen en in alle categorieën kunnen categoriseren. Ik vond dit een zeer fijne opdracht om te doen en het was eens een andere manier van muziek. Ik heb een zeer goede variatie kunnen vinden in sfeer en geluiden door de drukkere stukken (winkelstraat, parking, ...) op te zoeken maar ook de rustigere plaatsen (dijk, wijken, strand, ...). Op het feit dat ik helemaal stil moest zijn geef ik mijzelf een voldoende. Helemaal stil zijn ligt niet helemaal in mijn karakter maar ik heb toch mijn best gedaan. Als resultaat maakte ik een video met alle geluiden die ik die dag heb opgevangen en de Strava-wandeling die ik heb gemaakt, daarin voel en hoor je de verschillende sferen. Ik vond het tof om deze video achteraf in elkaar te steken.
3. Media: Jezelf laten dansen met stopmotion (27)
Reflectie: Deze opdracht zit in mijn stretchzone omdat ik stopmotion niet zo gemakkelijk vind. Ook het bedenken van een situatie waarin iets gebeurt dat normaal gezien niet mogelijk is, was een beetje zoeken. Uiteindelijk had ik een goede app gevonden waarmee ik een stopmotion heb gemaakt. De situatie die gebeurd is dat ik maar één pantoffel aan heb en de andere pantoffel zich bevindt boven op een muur. Ik spring boven op de muur en laat de pantoffel vanzelf naar mij toekomen. Daarna doe ik de pantoffel aan en steek ik mijn duimen op. Ik vond dit wel eens iets tof om te proberen maar ik vind het resultaat niet 100% gelukt, ik deed alleszins mijn best.
Zelfevaluatie: Ik heb geprobeerd onmogelijke bewegingen waar te maken met stopmotion. Ik had niet superveel inspiratie vond ik zelf maar het resultaat is op zich wel goed gelukt. De criteria van onmogelijke bewegingen waarmaken heb ik dan ook wel volbracht. Ik heb mezelf laten bewegen aan de hand van ongeveer 110 foto's.
4. Drama: 1-2-3 scèneverloop (1)
Reflectie: Deze opdracht bevond zich in de comfortzone. Aangezien ik de dag van de opdracht ging picknicken met mijn vriend, had ik direct een toffe scène in mijn hoofd. Aangezien je dan ook maar drie foto's moest nemen, lag deze opdracht zeker in de comfortzone. Dit was zeker een leuke opdracht om te doen aangezien het lekker warm was buiten en het wel verfrissend was. Het was grappig om eens toneel te spelen en achteraf de beelden te zien.
W-vragen:
Wie? Een jong koppeltje dat gaan picknicken op een zonnige dag.
Waar? In een veld op een picknickdekentje.
Wat? We picknicken gezellig, tot op een bepaald moment de man water gooit op de vrouw die er uiteindelijk niet mee kan lachen.
Wanneer? Op een zonnige zaterdagnamiddag.
Waarom? Het koppel besloot een picknick te houden met het zonnige weer. De man gooit water op de vrouw als grapje maar de vrouw kan er uiteindelijk niet mee lachen.
Zelfevaluatie: We hebben drie duidelijke beelden gemaakt van de scène: Een foto waarop de man water gooit op de vrouw, een foto van de reactie van de vrouw, een foto waarop de vrouw terug water gooit op de man. Je ziet de reactie van de vrouw heel erg goed op de gezichtsuitdrukkingen van de vrouw, daardoor is er veel inleving aanwezig. De reactie is heel duidelijk in de afbeeldingen te zien, de vrouw die water teruggooit op de man. Qua ruimtegebruik en compositie is de scène is mooi in het midden van het beeld te zien, in een grasweide. Het was een toffe opdracht om te doen en ik ben blij met het resultaat.
5. Dans/beweging: Experimenteer met de bouwsteen kracht (18)
Reflectie: Ik heb deze opdracht in de stretchzone gezet omdat het deeltje beweging/drama nog niet zo in mijn persoonlijkheid ligt. Zelf ben ik een open persoon maar als het aankomt op acteren voor publiek of een camera vind ik het al snel gênant. Ik kan mij moeilijk inleven in een rol en heb daarom deze opdracht bij de stretchzone geplaatst. Uiteindelijk is de opdracht wel meegevallen, ik heb hulp gevraagd aan mijn vriend en zijn broer en ben zo tot mijn resultaat gekomen. Ik heb 5 poppensoorten gekozen en deze uitgevoerd.
Zelfevaluatie: Ik ben wel blij met het resultaat maar ik denk dat het misschien toch nog iets beter kon. Er is een goede variatie tussen de 5 poppen, ik heb gekozen voor een lappenpop, een Barbiepop, een marionettenpop, een opwindpop en een ballerinapopje. Ik heb deze poppen ook duidelijk gemaakt door de outfits, accessoires en make-up aan te passen aan de soorten poppen. Op vlak van de bouwsteen kracht heb ik ook voldoende gewerkt, ik heb de poppen laten bewegen hoe ik dacht da ze bewogen. Bijvoorbeeld de lappenpop begint al liggend op de grond en komt heel slungelig recht en beweegt ook een beetje slungelig. De ballerinapop is heel sierlijk en trappelt over de grond, de Barbiepop beweegt heel vrouwelijk maar toch stroef doordat enkel de armen en benen kunnen bewegen en het hoofd kan draaien. Verder was de marionettenpop heel licht aangezien deze aan touwtjes hing en het opwindpopje bewoog een beetje stroever. Ik vind over het algemeen de opdracht wel geslaagd.