2021 - 2022
Muzisch portfolio '21 - '22
Voortaak: Muzische grondhouding en muzische bagage (aanvulling)
Nu ik in het tweede jaar zit van de opleiding BaLo, ga ik mijn introductie van vorig jaar een beetje aanvullen. Er is niet zo veel veranderd op vlak van mijn muzische grondhouding sinds vorig jaar maar ik ga toch even kort bespreken wat ik toch nog heb bijgeleerd.
Vorig jaar gingen we op driedaagse creastage, we deden vele workshops op vlak van de meeste muzische domeinen. Hier leerde ik ook al een beetje wat muzische vorming inhoudt en wat ik er kan van verwachten. Zelf koos ik op deze dagen voor het domein dans aangezien dat toch het meest in mijn interesses ligt. We hebben natuurlijk niet zomaar een representatieve dans in elkaar gestoken, de creativiteit moest ook uit onszelf komen. We maakten hier ook wat kennis met bewegingsexpressie, waarvan we nu een vak hebben op school. Ik heb hier al enkele lessen van gehad en ik vind deze lessen wel leuk en interessant. Je leert je eigen lichaam op een andere manier kennen. Dit is ook een andere soort creativiteit en uiting dan bijvoorbeeld in het domein beeld of muziek.
In mijn persoonlijk leven is dans ook nog steeds aanwezig, ik geef nog altijd elke week les aan de kleutertjes en doe dit met veel plezier. Nu geef ik ook al meer vervangingslessen aan de leerlingen van de lagere school. Zo kom ik weer in contact met andere leeftijden wat het voor mijn ervaring interessant maakt. Zo mocht ik ook de 'dance moms' van SHOXX dansles geven, dit was zeker weer een unieke ervaring.
Deze zomer gaf ik het danskamp van SHOXX samen met een vriendin die ook lesgeeft binnen deze groep. Op dit kamp waren alle leeftijden gemengd en was er ook een kindje aanwezig met het syndroom van Down. Hier heb ik zeker ook veel geleerd. Ik stak vele dansjes in elkaar die de leerlingen dan op het einde van de week mochten voorstellen aan de ouders.
Als we op vlak van muziek gaan kijken is er niet veel veranderd. Ik had mezelf voorgenomen in de zomervakantie terug mijn piano aan te pakken maar dat is er door tijdgebrek jammer genoeg niet van gekomen. Ik zou het wel heel graag terug willen beginnen oefenen, zodat ik het zeker niet verleer. Daarom ben ik ook wel blij dat we vorig jaar ukelele leerden spelen, zo ben ik toch weer met muziek en een instrument bezig. Ik neem er nooit de tijd voor thuis maar op school merk ik dan wel dat ik het superleuk vind om te doen.
Ik kijk er weer naar uit om de opdrachtjes van het muzisch portfolio uit te voeren. Dit is een creatieve ontspanning en daar hou ik wel van. Je moet er tijd voor maken dus dat is wel goed om mijn hoofd eens leeg te maken.
Ik gaf vorig jaar tijdens de stage enkele lesjes beeld en muziek, dit zijn leerrijke en ontspannende lessen (voor de leerlingen dan toch 😉). Ik vind dat je uit deze lossere lessen nog het meeste leert omdat je meer overzicht, meer klasmanagement, meer ogen, ... nodig hebt. Je moet zorgen voor een duidelijke organisatie en je moet je grenzen aangeven. Dat zijn dan ook juist mijn werkpunten voor dit jaar.
Ik vind muzische vorming een heel interessant vak en blijf dit dan ook een belangrijk vak vinden in de klas, in de lagere school. Je ziet leerlingen tijdens deze lessen openbloeien en je leert ze kennen op een andere manier.
Geniet van mijn muzisch
portfolio 2021 - 2022!
Hoofdtaak: Muzische Vorming - 10 opdrachten
1. Bewegen zoals dieren - beweging/dans (9)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn paniekzone. Ik dans en beweeg graag maar ik vond deze opdracht niet gemakkelijk. Ik deed wat research om op goede dieren te komen die ik al dansend/bewegend kon nadoen. Dit lukte uiteindelijk wel maar ik voelde mij toch niet 100% comfortabel bij deze opdracht. Alsnog probeerde ik deze opdracht zo goed mogelijk uit te voeren en te bewerken. Ik ben redelijk blij met het resultaat.
Zelfevaluatie: Ik koos vijf dieren uit die ik in deze video nadeed namelijk een olifant, aap, kangoeroe, uil en krab. Ik zocht bij elke outfit een zo goed mogelijk passende outfit uit. Ook zorgde ik voor bijpassende muziek bij elk dier om de sfeer er nog iets meer in te krijgen. Na deze edits vond ik dat het resultaat uiteindelijk wel goed gelukt was. Ook al was ik in het begin niet helemaal overtuigd van de dieren die ik koos. Ik zorgde voor één minuut beweging per dier zoals in de criteria vermeld en ik zorgde voor variatie in dieren. Ik koos trage dieren en snelle dieren, grote dieren en kleine dieren, enzovoort.
Hieronder zet ik nog even mijn lijst van bewegingswoorden per dier.
- Olifant: Traag, lomp, groot, slurf, grote oren, slingeren, flapperen, stappen, spuiten
- Aap: Sierlijk, springen, energiek, lopen, klimmen, slingeren, gek zijn, snel, krabben, bananen plukken
- Kangoeroe: Buidel, springen, snel, groot, vlot, huppelen, stampen, bukken, boxen, vrolijk
- Uil: Sluw, traag, snel, sierlijk, vliegen, kop draaien, zitten, kijken, prooi vangen, oplettend
- Krab: Snel, kruipen, lopen, zijwaarts, scharen, zich ingraven, draaien
2. Emotiekaarten - drama (17)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in de comfortzone, ik vind het leuk om af en toe gekke bekken te trekken. Ik vond deze opdracht ook leuk om te doen en het levert een mooi resultaat. De opdracht duurde niet zo lang.
Zelfevaluatie: Ik vind dat ik de opdracht goed heb uitgevoerd, ik moest enkele keren herbeginnen omdat ik het niet goed genoeg vond maar het resultaat is wel leuk. Ik moest nog iets minder mijn handen gebruiken want het is vooral je gezichtsexpressie die belangrijk is. Maar als je de handen wegdenkt is het ook wel duidelijk denk ik. De gezichten zijn goed gekadreerd in de foto, mijn gezicht staat meestal mooi in het midden en de emoties zijn duidelijk.
3. Een knap liedje - muziek (19)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn paniekzone. Ik ben dol op zingen maar mijn zangvideo's achteraf beluisteren en zeker online gooien zit zeker minder in mijn comfortzone. Andere versies verzinnen op een liedje dat er al als kleuter ingedramd is, is ook niet zo gemakkelijk. Dus ik moest er mij even overzetten om deze video online te zetten, maar daar dient de paniekzone voor. Ik vond het uiteindelijk wel leuk om te doen. Ik vind het resultaat oké.
Zelfevaluatie: Ik heb het liedje eenmaal normaal gezongen zodat het duidelijk was over welk liedje het ging maar ik heb het origineler gemaakt door er gebaren bij te voegen. Ik gebruikte het liedje 'Ik zag twee beren'. Nadien deed ik een soort kerkversie, ik zong het liedje zoals het in de kerk of in de mis zou gezongen worden. Ik heb ook nog als kind veel kerkliederen gezongen en vond dit altijd fijn om te doen omdat het vooral hoge tonen zijn. Als laatste voegde ik er nog een eigen versie aan toe. Ik zong het liedje gewoon zonder te oefenen hoe ik het zelf aanvoelde en dit vormde dan mijn eigen versie. Zo maakt eik 3 verschillende versies met elk hun eigen kenmerken.
4. Frottage - beeld (20)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn stretchzone. Ik vond de frottage zelf leuk om te doen en het was stralend weer die dag. Om achteraf hier een tekening in te vinden vond ik toch iets moeilijker. Ik vond de frottage op zich al heel leuk en vond het nadien dan ook niet gemakkelijk hier een tekening in te zien. Veel frottage lijkt ook op elkaar.
Zelfevaluatie: Ik koos ervoor het blad toch volledig te bedekken, dit had ik misschien niet moeten doen om gemakkelijker een tekening te vinden in de frottage. Ik werkte met een wit blad en zwart krijt om een goed resultaat te verkrijgen. De tekening die er uiteindelijk uitkwam is een soort 'Jurassic Park'. Er is een mannetje op wandel met een dino in een natuurlandschap 'wolken, boomstam, rivier met stroom, ...). Ik ben niet 100% tevreden met de eindtekening maar wel met de frottage die ik uitvoerde. Ik denk dat dit een leuke opdracht is om in de klas te doen. Ik gebruikte zwart voor de frottage en rood voor de tekening zodat het duidelijk was.
5. Gekke objecten - beeld (23)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn stretchzone. Vanaf ik een idee heb gaat het redelijk vlot maar op het idee komen voor deze opdracht duurde toch wel even. Ik probeerde verschillende dingen uit maar kwam uiteindelijk toch op een idee geïnspireerd door een foto op Google. Daar zag ik dat een kaasrasp hergebruikt werd als lamp in een keuken en ik inspireerde me hierop. Ik ben wel blij met mijn tekening.
Zelfevaluatie: Ik vind dat ik deze opdracht goed uitgevoerd heb. Ik denk dat de kaasrasp goed duidelijk is in de afbeelding en de kleine aanpassing die ik heb toegevoegd is de gloeilamp. Door de gaatjes van de kaasrasp komt dit licht erdoor en vormt dit een mooie lamp. Ik plaatste de lamp niet in een huis of binnenplaats, ik hing de lamp in een boom. Dit zorgt voor het surrealistisch effect. Ik koos ervoor om potlood en stift te gebruiken, eerste tekende ik mijn ontwerp met tekenpotlood. Ik maakte de achtergrond donker maar de boom zelf licht met potlood. Dit omdat de rasplamp de boom verlicht. Ik ben tevreden met het resultaat.
6. Gevonden en teruggelegd - beeld (24)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn comfortzone. Ik vond dit een superleuke opdracht! Ik maakte een wandeling in de stralende zon en ging op zoek naar een voorwerp in de natuur dat ik zou kunnen versieren. Ik vond uiteindelijk een stuk hout onderweg en besloot dit te versieren en uiteindelijk terug te leggen.
Zelfevaluatie: Ik vind dat ik deze opdracht zeer goed heb uitgevoerd. Ik vond het dan ook leuk om te doen. Ik koos er voor natuurlijke materialen te gebruiken zoals touw, stro en houten kralen. Juist de wiebeloogjes zijn wel uit plastic gemaakt. Ik heb daarna het voorwerp terug in de natuur gelegd en hier een briefje bij achtergelaten voor de gelukkige vinder. Ik vond het stiekem een beetje jammer dat ik het daar moest achterlaten maar de opdracht is geslaagd!
7. Ongewone verzameling - beeld (36)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn comfortzone. Ik besliste al snel om lege theelichtjes te verzamelen, ik ben namelijk zot van kaarsen en zie ze overal. Ik heb van overal een beetje lege theelichtjes meegenomen en vooral nu in de winterperiode/kerstperiode ging dit wel redelijk vlot. Ik had er uiteindelijk redelijk veel maar koos er 15 uit. Ik vond deze opdracht niet zo moeilijk omdat ik het constant in mijn achterhoofd had dat ik de theelichtjes niet mocht vergeten verzamelen. Ik heb twee keer een nog niet helemaal leeg theelichtje meegenomen maar ik heb het wel telkens gevraagd of het oké was dat ik dit meenam. Meestal hadden ze hier zeker geen probleem mee ;-)
Zelfevaluatie: Ik vind dat ik de opdracht wel goed heb uitgevoerd. Ik schreef telkens op wanneer en waar ik het theelichtje vond en kleefde het eronder op een zwart blad. Ik zorgde ervoor dat ik zeker genoeg theelichtjes had, ik had er uiteindelijk iets meer dan 20 maar ik koos er 15 op te kleven. Ik ben uiteindelijk wel blij met het resultaat en deze opdracht verliep vlot.
8. Portretten - beeld (38)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn comfortzone. Ik vond het niet zo een simpele oefening maar wel heel ontspannend om te doen. Ik vind het resultaat dat je bekomt door met één lijn een portret te tekenen heel leuk. Ik koos er voor om mijn vriend te tekenen en dit is relatief goed gelukt. Het is niet altijd simpel om bepaalde delen te verbinden zoals neus, ogen en wenkbrauwen. Het gebruik van de materialen nadien vond ik ook tof, ik moest wel even nadenken welke materialen hiervoor geschikt kunnen zijn maar uiteindelijk vond ik vijf materialen die ik gebruikt heb om het portret na te bootsen.
Zelfevaluatie: Ik ben blij met het resultaat. De lijntekening heb ik enkele keren opnieuw geprobeerd tot ik er blij mee was maar vanaf dat gelukt was en de materialen gekozen waren, ging het wel vlot. Het leggen van de materialen was niet altijd simpel. Ik gebruikte bijvoorbeeld grassprietjes maar deze blijven niet zo goed liggen als je ze probeert goed te leggen. De vorm hiervan is ook niet altijd handig om de juiste lijnen te krijgen. Verder gebruikte ik snoep, steentjes, wasknijpers en sleutels. Ik koos ervoor één portret te maken maar deze met vijf materialen na te maken.
9. Wat zit er in de doos? - drama (48)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn stretchzone, ik vond het eerst een beetje ongemakkelijk om dit voor de camera te doen. Het is ook niet altijd gemakkelijk om je voor te stellen dat je écht iets vasthebt maar dit eigenlijk onzichtbaar is. Maar ik moet zeggen vanaf dat ik een leuk scenario in mijn hoofd had en vanaf dat ik bezig was, vond ik het wel heel leuk om te doen. Ik ben ook blij met het resultaat.
Zelfevaluatie: Ik zag pas achteraf dat je deze oefening eigenlijk per twee moest maken maar ik vond het resultaat te leuk om niet te delen. Ik heb uiteindelijk ook goed gelet op mijn non-verbale expressie en lichaamshouding. Ik vind dat deze ook heel duidelijk zijn in deze video. Ik maakte enkele screenshots van de opnames waarin ik een sprekende gezichtsexpressie en lichaamshouding had.
Weet jij wat er in de doos zat?
10. Foto-installatie - media (51)
Reflectie: Deze opdracht bevindt zich in mijn stretchzone. Ik vond het een beetje ongemakkelijk om foto's te laten maken van mijn lichaam en deze online te zetten. Mijn vriend heeft mij bij deze opdracht geholpen om ervoor te zorgen dat we zeker verschillende perspectieven en close-ups hadden van de lichaamsdelen. Ik koos ervoor deze in zwart-wit af te drukken omdat ik vind dat dit meer karakter heeft. Verder hing ik de foto's op verschillende hoogtes aan de muur en zorgde ik voor een lichtspot op de foto-installatie. Ik was heel tevreden met het resultaat en heb het daarom ook een paar dagen aan mijn muur laten hangen.
Ik heb een titel bedacht voor mijn foto-installatie namelijk 'The strength of a human body'. Ik hing bij elke foto een wit briefje met daarop een persoonlijk berichtje rond dat specifieke lichaamsdeel. Ik schreef op dat briefje waarom dat lichaamsdeel zo sterk/nodig is. Hieronder zie je het resultaat van mijn foto-installatie.
Zelfevaluatie:
- Verschillende lichaamsdelen werden in beeld gebracht door foto's: Dit heb ik zeker gedaan, ik zorgde ervoor dat er zo veel mogelijk lichaamsdelen in beeld kwamen.
- Er werd geëxperimenteerd met camerastandpunten: Ik zorgde voor verschillende perspectieven in de foto's zoals zijaanzicht, bovenaanzicht, schuin, ...
- De verschillende foto's werden in een installatie gegoten: Zoals hierboven vermeld zorgde ik voor een betekenisvolle installatie.
- Er werd nagedacht over de compositie van deze foto's: Ik heb ervoor gekozen deze foto's op verschillende hoogtes te hangen en zorgde ook voor perspectieven in de foto's.
- De installatie bevat minstens 20 beelden: Tijdens de uitvoering van deze opdracht was ik vergeten dat ik 20 beelden moest hebben, ik heb er toch 16 gebruikt. Dit criterium is dus niet volledig in orde.